Wie ben ik

Mijn foto
Vragender, Achterhoek, Netherlands
Ik ben 65 jaar; vrouw van wim, moeder van 4, oma van 5. Wij wonen in de Achterhoek op het platteland. Kleuren brengen fleur in mijn leven. Werken met lapjes en verf is een bijna dagelijkse bezigheid. Daar leef ik me helemaal in uit .

ArtQuiltenOost


Deze bladzijde gaat over de bijeenkomsten van onze op weg naar Art groep. Wij komen  1 x per maand bij elkaar in Beekbergen. Onze groep bestaat uit 15 leden. Onze naam is ArtQuiltenOost.
Iedere bijeenkomst behandelen we een onderwerp. Dat kan een techniek, een werkwijze, een materiaal zijn.Een of 2 leden van de groep bereiden het onderwerp voor.


On this page you can see some of the experiments I am working with litradur, working with paint.

Het seizoen 2013 - 2014 

Het seizoen 2012- 2013

mei 2013

ArtQuiltenOost is 2 maanden geleden bezig geweest met plooien in textiel. Ineke van Unen maakt er mooie dingen mee. Zij stond ook op de Expo in Veldhoven. Daar heb ik haar nieuwste catalogus gekocht. "Emotion in Art" Deze geeft een goed beeld van haar werk.


Op de vrijdag dat AQO aan het plooien ging was ik ziek. Ik ben thuis maar bezig gegaan met plooiwerk. Stof plooien, en dan in de plooien verven, Alle plooien de ene kant op en goudkleurige verf erop. Laten drogen en dan alle plooien de andere kant op en turquiose verf er op.
De stof tot plooien vouwen en stikken kost altijd meer stof dan je denkt. Het eerste stukje stof was te klein, dus daar kon ik uiteindelijk niet veel mee. Ik heb er bovenstaand  grapje maar mee gemaakt. Er zitten rijstkorrels in, dus het maakt ook nog muziek ! Als vulling voor de vorm gebruikte ik deze isoleerpijpenDaarna heb ik nog een grotere lap gemaakt. Ik heb er nog geen bestemming voor, maar vind het jammer om hem zomaar verder ergens in te zetten. Er komt vast nog een keer een onderwerp waarin deze plooien mooi verwerkt kunnen worden.

Ondertussen ben ik heftig op zoek naar een klein quiltdingetje dat ik mee kan nemen op vakantie. Even weer iets traditioneels doen.

april 2013

ArtQuilten Oost had vrijdag weer een bijeenkomst, de een-na- laatste van dit seizoen. Ans Kastein zou met ons een ontwerples doen.Helaas ging dat niet door.
Een van onze leden heeft het thema opgevuld met een super de luxe naailes. Het woord is eigenlijk verkeerd. Maar Janneke is een zeer ervaren naailerares. Ze lette op hoe we voor de naaimachine zaten, rechtop, niet te ver van de  machine af. Ze lette op al onze handelingen. "Nee niet aan het vliegwiel zitten met je handen"

Maar het ging natuurlijk om onze naaikwaliteiten. We hebben een begin gemaakt van een stekenlap. Er zijn  nieuwe combinaties uitgeprobeerd, we hebben steken uitgeprobeerd met een dubbele draden. Heel leerzaam. Op wel 10 verschillende manieren zijn/worden bandjes vastgenaaid.  Na de lunch en een uitgebreide show and tell hebben we 's middags een soort Mola-techniek uitgewerkt. Leuk om te doen met een snel resultaat, en heel toepasbaar.

Het was een leuke en leerzame dag. Met heerlijke cake en boterkoek. We zijn verwend .

Op de terugweg naar huis, heb ik regen en hagel en zon gezien. Alle weerkwaliteiten die april te bieden heeft. Op naar de lente !!!

werken met papier

Onze Artquiltgroep Oost heeft een paar bijeenkomsten geleden gewerkt met papier. Papier heeft zijn aantrekkingskracht op me, maar ik moet met vallen en opstaan ontdekken wat ik wel en niet leuk en prettig vind.
Thuis ben ik verder gaan experimenteren en heb de methode van Kim Tittichai uitgeprobeerd; 2 meter vliesofix gekocht en deze in verschillende tinten geverfd. Deze geverfde vliesofix samen met geverfde kranten en tekst verwerkt tot A4-tjes en uiteindelijk heb ik er een aantal kaarten van gemaakt. Een hele leuke manier van werken, die je uitgelegd krijgt op de video van Kim 

Ik heb in  mijn voorbeeld een Italiaanse krant gebruikt, die we nog hadden van vorige vakantie.

Daarnaast kwam ik op Pinterest de tip tegen om met papier veren te maken. Ik ben dol op veren. Als ik wandel neem ik vaak veren mee, ik heb ook een verzameling aan  mijn bord hangen. Mijn grootste trots is een veer van een buizerd !! Prachtig.

En wie wil er nu niet een muzikale veer op een verjaardagskaart ??

workshop van Wil Fritsma

Vrijdag 7 februari hebben we met de mensen van ArtQuiltenOost een workshop van Wil Fritsma gevolgd.
Wat was dat een leuke dag. We hebben hard moeten werken en zijn nog niet klaar, maar we weten hoe we verder moeten. We hebben een transparant werkje (klikken, dan kom je op de site van Wil)gemaakt, dat in een bijpassend frame opgehangen gaat worden.

 ArtQuiltenOost komt 1 x per maand bij elkaar, in een gezellige ruimte in Beekbergen . Meestal doen we een gezamenlijke activiteit, maar deze keer hadden we als groep een docent ingehuurd. Zeker voor herhaling vatbaar.
Dit is de status van mijn werkje. Jullie zullen het zeker hier nog eens terug zien.

vrijdag 14 december 2012  Ans Kastein
Het voelde als een kerstborrel/ bijeenkomst. Vandaag zijn we met ArtQuilten Oost niet met onze handen bezig geweest. We hebben een heel inspirerende bijeenkomst gehad!We zijn naar de tentoonstelling van Ans Kastein geweest.
Ans was zelf aanwezig en heeft ons meegenomen langs haar quilts. Heel indrukwekkend. Ans laat in haar quilts heel openlijk zien hoe de strijd om/ met/ tegen kanker de laatste 20 jaar haar leven bepaalt. Ondanks haar ziekte, met alles wat dat meebrengt, laat Ans ons de prachtige kleuren van haar leven zien. Ze is in staat te genieten van de mooie momenten van het leven.
Als je tijd hebt, als je in de buurt woont, of in de kerstperiode hier in de buurt komt, ga dan kijken ! Een absolute aanrader!!!
Na deze inspirerende bijenkomst zijn we met onze groep naar Arnhem gereden. Aart heeft ons meegenomen naar Trickle Down Fabrics in Arnhem. Een winkel met bijzondere stoffen.Vrijdag 30 November; werkwijze Susan Carlson
Onze bijeenkomst van ArtQuiltenOost was weer een feestje. Dat feestje begon met de verscheidenheid in de fabricbooks !! Wat was dat leuk, en wat een ontzettend mooie verschillende resultaten.

Daarna hebben we onder de inspirerende leiding van Nienke Smit een presentatie bekeken over de werkwijze van Susan Carlson, en toen aan het werk met lapjes op z"n plek leggen... Heerlijk rustgevend werk, het was een heel gepuzzel met onze scraps. Hier een eerste blik op wat mijn uiltje moet gaan worden. Dit uiltje zul je nog vaker langs zien komen.

Onze groep was weer uitgebreid met 2 personen. We zijn vorig jaar met 7 personen begonnen, een viel eraf aan het eind van het schooljaar, vijf kwamen erbij begin augustus en nu weer 2. Een leuk groep mensen, die graag experimenteren en het heerlijk vinden om samen dingen uit te vinden. Volgende keer is 14 december, een dag waar ik nu al naar uitkijk.


Vrijdag 19 oktober 2012 : fabricbook

Afgelopen vrijdag waren we met een grotere groep bij elkaar voor Art Quilten Oost. We zijn aan het werk gegaan met het maken van een fabric book. Ik heb er voor gekozen om mijn fotokollages die op de kop van mijn blog staan (iedere maand een nieuwe) in dit textiele boek te verwerken. Daarvoor had ik de foto's op stof afgedrukt, veel verder ben ik nog niet gekomen. Maar de afspraak is dat het volgende bijeenkomst klaar is, dus over iets meer dan een maand. Het eindresultaat zal ik zeker ook hier laten zien.

Leuke nieuwe mensen zijn er bij gekomen. En twee van die nieuwe mensen hebben deze bijeenkomst voorbereid. Ieder van ons bereidt om de beurt een bijeenkomst met een nieuwe techniek of werkwijze voor. De groep bestaat nu uit 11 personen. We moesten dus op zoek naar een nieuwe ruimte, die we hebben gevonden in Beekbergen.
Deze week hebben jullie me weinig gezien en niets van me gehoord.
Druk bezig met het fabricbook. Met onze artquiltgroep Oost zijn we daar vorige bijeenkomst mee gestart. Kon makkelijk in 1 bijeenkomst dachten de positivisten ! Maar dat is niemand gelukt.Ik heb gekozen om de fotokollage's, zoals ze boven mijn blog staan, te gebruiken voor dit fabricbook.
De foto's zijn op witte katoen afgedrukt met de inkjetprinter. Die afdrukken zijn minder mooi dan de echte foto's, maar het geeft wel een mooi sfeerbeeld.


De bladzijdes van het fabricbook zijn verder bewerkt .
Hier laat ik de eerste twee bladzijdes zien. Juni de maand van de vlierbloesem en andere  achermachtige planten, veelal te zien in de bermen.


Hier een overzichtje van de andere bladzijden van het fabricbook. September de tijd van de bessen, bramen en rozebottels. Vogels zijn heel druk met het verzamelen van al deze vruchten.

Oktober de tijd van de langzame verstilling in de natuur, met een  enkele paddestoel. . De natuur begint hier en daar te kleuren.
Hier is de foto afgedrukt op lutradur 70. De foto is wat bijgekleurd met verf . De dunne lutradur over de onderkant geeft de lage nevel weer, die er 's ochtends vroeg kan hangen.

Jullie hebben nog een paar pagina's van het fabricbook te goed. November is de maand dat er veel paddenstoelen zijn te zien, in verschillende kleuren en maten. Groepsgewijs, in een heksenkring of solitair. In de tijd van paddenstoelen heeft het bos een andere structuur. Houtig, je ziet de structuren beter. Dat is hier ook weergegeven met stukjes gekleurde en gesmolten tyvekDecember is soms de maand van de sneeuw. Maar deze fotoserie is van vorig jaar en toen lag hier in de Achterhoek pas sneeuw in januari. Te weinig om te gaan sneeuwverven.

De mossen in december waren goed te zien. Ook mossen geven de natuur een andere structuur. Mossen zijn hier weergegeven met een gesmolten groen netje, een stukje badstof, organza en 2 verschillende soorten lutradur.
De vogels geven kleur aan de natuur.
In de wintertijd is het buiten veel kaler. Maar soms heb je heel speciaal licht en hele mooie luchten. Dat zie je op dit plaatje, Een winters landschapje met zon. Pieter Konijn is van een servet geplukt op vilt genaaid (met vliesofix) en ingesmeerd met acryl wax, en daar staat hij te pronken aan de rand van het winters tafereel.
Vrijdag 9 november 2012
Vrijdag  een hele leuke verfdag gehad bij Nienke. We waren daar met Hannie, Suus, Annemiek, Nienke en ik. Een verfdag met een grote +.
We hebben voor de stalenkaart geverfd. Een project om met 25 mensen allemaal verschillende kleurencombinaties met Procion te verven en staaltjes daarvan ( 4 bij 3 cm) uit te wisselen. Zo krijgen we allemaal 25 x 25 staaltjes, met 625 verschillende tinten. Prachtig initiatief toch !
Voor de stalenkaart mocht ik met azuriet en barnsteen verven, dan kom je dus in de groenen uit.  Een kleur die hier thuis wel past. Ik kan je helaas nog geen resultaten laten zien, die staan nog na te sudderen; (wordt vervolgd)

Maar behalve verven hebben we van alles uitgewisseld. Hannie demonstreerde nogmaals wat zij afgelopen zondag in Sappemaar had geshowd. Een geweldige manier om met reliëf te werken.

Nienke liet haar koolbladeren onder aluminiumfolie zien. En we hebben papierlamineren geoefend. Ik kon daar (tot nu toe) niet mee uit de voeten.Maar dat verhaal kun je helemaal bij Nienke lezen.  Met een krat vol verf en een tas vol materiaal gingen we om 4 uur weer op weg naar huis. Moe maar voldaan en vol energie om dingen verder uit te gaan proberen. Meiden bedankt voor die gezellige en waardevolle dag.De resultaten van het stofverven

 
Stofverven voor stalen. Afgelopen vrijdag hebben we stof geverfd voor een stalenruil : 25 mensen verven 25 kleuren. En iedereen krijgt van al die kleuren een staaltje, zodat je een mooie stalenboek kunt maken.
Heb je een kleur nodig, dan kun je de juiste kleur zelf maken.

Verven geeft zo'n rotzooi ???
mensen vinden verven een rotzooi geven, maar door te verven in kleine plastiek zakjes krijg je nauwelijks verfspatters. Alleen bij het uitspoelen. Trek alleen wel handschoenen aan.

Mijn kleurtjes heb ik gisteren gespoeld en gestreken. En zie hier: allereerst de barnsteen waarbij de laatste 2 lappen onyx bij gekregen hebben.


Barnsteen met een beetje azuriet en de laatste 2 met onyx.


De derde foto laat azuriet en onyx zien.
Deze 3 series geven mooie resultaten en de verschillen zijn goed zichtbaar.
De volgende 2 series hebben dat veel minder.
Misschien verf ik deze nog wel over. Hiernaast veel azuriet en weinig barnsteen en onyx. Eerlijk gezegd niet veel verschil met azurietserie hierboven.De laatste serie is half barnsteen en half azuriet.
Vrijdag 1 juni 2012
Zoals jullie (kunnen) weten ben ik dol op lutradur. Vrijdag is de ArtQuiltgroepOost bij mij thuis geweest en zijn we bezig geweest met lutradur.

 We zijn voornamelijk bezig geweest met het kleuren van lutradur. Dat kan op vele bekende manieren, zoals met acrylverf, transferverf, met monoprint, printen.
Maar we hebben een altijd minder bekende manieren uitgeprobeerd, daarvoor komen we bij elkaar.
Werken met wateroplosbare waskrijtjes. Je brengt met krijtjes de kleur aan en laat het met water in elkaar overlopen.


Nat in nat verven, heerlijk spelen met inkt, verf en water.Nienke gooide zich helemaal in het natte werk.
Oude potjes Ecoline bleken hiervoor goed bruikbaar


Inkt en zijdeverf in scheerschuim en dan lekker smeren.Hier zie je Annemiek bezig.

De tijd vloog om.

's Middags hebben we nog even gekeken hoe lutradur reageert op warmte. De dunne lutradur 30 krult helemaal om als je er met de heatgun op gaat. Het dikkere lutradur vormt gaatjes, die hun functie kunnen hebben zoals in dit werk.


Daarnaast is lutradur goed met de soldeerbout weg te snijden. Je kunt dat gebruiken om de ondergrond (stof, andere kleur) naar voren te laten komen of bijzondere vormen te maken.

Maart 2012
Vandaag kwamen we weer met de groep Art-Quilten-Oost bij elkaar in Zutphen.  Het gebruik van papier stond centraal.

Annemiek vertelde en liet zien hoe bruin pakpapier gefrommeld en geverfd kan worden. Deze werkwijze kun je hier nalezen pagina fibermail, ga naar 3 november 2011.
Mijn map waar ik de Album Amicorum in bewaar is volgens  deze methode gemaakt.
Nienke had een idee om Vliegerpapier of vloeipapier ontstressen en dan verder bewerken alsof het stof is. Ontstressen van papier gebeurd door het te verfrommelen en weer glad te strijken met de hand. Het moet goed verfrommeld worden. We hebben gewerkt met vliegerpapier, inpakpapier, vloeipapier, dit werd gecombineerd met gedroogde bladeren, kunstbladeren en plastiek.

Hier zie je ons aan het werk.


December 2011Vrijdag hebben we bij Janneke op de zolder een reuze gezellige dag gehad met de mensen van Art Quilten Oost. We zijn bezig geweest met transferverf.
Iedere keer bereidt een van ons de bijeenkomst voor. Deze keer was de beurt aan mij.
Het onderwerp was transferverf en lutradur. Ik vind het leuk van alles over dat onderwerp uit te zoeken en te ordenen. Beide materialen hebben mijn hart gestolen en ik vind het heel leuk om mijn enthousiasme over te kunnen dragen aan de anderen.
Helaas (LOL) hebben we ons grotendeels bezig gehouden met transferverf want dat was al genoeg feest.
Lutradur komt een andere keer aan bod.

Sommigen van ons hadden nog nooit met transferverf gewerkt. Er werden dus grenzen verlegd.
Na het verven (op papier) werden de kleuren op synthetische stof gestreken. Transferverf zelf is niets bijzonders, het ziet er op papier ook eigenlijk niet leuk of mooi uit. Pas bij het strijken komt door de warmte de verf "los". Dan begint de verwondering. De verf heeft een intensiteit en glans waar ik helemaal blij van word.  Bij Aart, Janneke en Nienke was al meer te lezen over hoe.
bijeenkomst in augustus 2011
Onze Artquiltgroep is vorige week vrijdag bij elkaar geweest. Nienke en Aart schreven er al over.
Dit keer was het bij Nienke in de schuur. Ze heeft namelijk een verfschuur !!! En geen kleintje hoor, jeetjes wat een heerlijke ruimte om met verf te experimenteren.Na een heerlijk kopje koffie met cake van Suus, zijn we aan het werk gegaan. We hebben met verdikte procion geverfd. Monoprints gemaakt, met cold wax gewerkt, gestempeld en een gekleurd lapje met discharge bewerkt. Iedereen was hard aan het werk, we kwamen er nauwelijks aan toe om foto's te maken.
P1030543.JPG

Links zie je een foto van Aart. Daar ben ik bezig cold wax in een tweede laag aan te brengen. Rechts zie je het uiteindelijke resultaat. Van de eerste laag coldwax is weinig terug te vinden. De oranje kleur overheerst. De tweede laag cold wax heeft wel gewerkt.  Ik heb de lappen na het broeien, gestreken en toen gewassen.

Morgen laat ik de andere lappen zien.

Ieder van ons heeft 3 lappen bewerkt. Deze lappen zijn doormidden geknipt, dus had iedereen 6 lappen ter grootte van A3.  Een mooi formaat om verder te bewerken.
We hebben gewerkt met een aantal basiskleuren van procion. Je ziet dan ook dat de meeste kleuren nog redelijk primair zijn. Ik moet er op bedacht zijn om volgende keer de verf eerst op kleur te maken. Groen is ontstaan uit geel en blauw maar het is een vrij harde kleur groen.
Het valt me op dat de verdikte procion minder door de stof gaat, wat natuurlijk ook logisch is, het blijft er meer opliggen.  De manier van opbrengen( verfkwaststrepen of de roller)  blijft ook enigszins zichtbaar, maar dat geeft wel een levendige struktuur.

Bij deze lap zie je verschillende stempels die met cold wax gestempeld zijn op de witte ondergrond. Een stempel (linksonder) heel mooi, was te fijn en is nauwelijks zichtbaar. De 4 visjes in het midden zijn goed te zien. Daarboven is een deel van een rand zichtbaar, die redelijk doorgekomen is. Te veel was is niet goed, dan wordt het een vlak, te weinig was laat de verf door. Alle varianten zijn aanwezig
De bovenkant was een sjabloon waarvan de rondjes gevuld zijn met cold wax met een wisselend resultaat maar het geeft wel een mooie achtergrond.


Dit was mijn tweede lap, naast mijn oranje zon.
Eerst met heel licht oranje gewerkt, daarna een tweede laag met een donkerder kleur gestempeld. Deze stempel ook een paar keer met cold wax gebruikt. Tot slot een stempel met groene stippen.

Het derde voorbeeld heb ik Herfst genoemd, omdat er de herfstkleuren inzitten. Hier is het in lagen verven uitgeprobeerd.Zoeken in deze blog